Veľká cholesterolová lož

MUDr. Dwight Lundell – Ako kardiochirurg som vykonal viac než 5000 operácií srdca a dnes prišiel deň, aby som napravil svoj omyl lekárskymi a vedeckými faktami.

My lekári  sme sa mýlili

My lekári so všetkým naším vzdelaním, znalosťami a autoritou si často vybudujeme dosť veľké ego, ktoré nám potom sťažuje priznať si, že sme sa mýlili. Takže tu to je. Otvorene priznávam, že som sa mýlil. Ako kardiochirurg s dvadsaťpäť rokmi praxe som vykonal viacej než 5000 operácií srdca a dnes prišiel deň, aby som napravil svoj omyl lekárskymi a vedeckými faktami.

Mnoho rokov som praktikoval s ďalšími prominentnými chirurgmi, označovanými za „tvorcov verejnej mienky“. Bombardovanie vedeckou literatúrou, neustále na seminároch, sme my, čoby tvorcovia verejnej mienky, trvali na tom, že ochorenie srdca je proste dôsledkom zvýšenej hladiny cholesterolu v krvi.

Jedinou prijateľnou liečbou bolo predpisovanie liekov na znižovanie cholesterolu v krvi a diéty s veľmi nízkym obsahom tukov. Pochopiteľne sme trvali na tom, že takáto diéta zníži hladinu cholesterolu a výskyt ochorení srdca. Odchýliť sa od týchto doporučení bolo považované za kacírstvo a mohlo viesť až ku žalobe.

 

Nefunguje to!

Tieto odporučenia už nie sú vedecky ani morálne obhájiteľné. Už pred rokmi bolo zistené, že skutočným dôvodom ochorení srdca sú zápaly stien tepien a toto zistenie vedie pomaly ku zmene spôsobu, akým budú ochorenie srdca a ďalšie chronické ochorenia liečené.

Dlhodobo zavedené praktizované dietetické odporučenia vyvolali epidémiu obezity a cukrovky, ktorých následky úmrtnosti, ľudským utrpením a ekonomickými dopadmi porážajú všetky morové epidémie v histórii.

Napriek tomu, že 25% ľudí berie drahé statíny (lieky na zníženie cholesterolu) a i keď sme znížili množstvo tukov v potrave, zomrie tento rok na ochorenie srdca viac Američanov, než kedykoľvek predtým.

Štatistiky American Heart Association ukazujú, že 75 miliónov Američanov trpí ochorením srdca, 20 miliónov má cukrovku a 57 miliónov je ňou ohrozených. Tieto choroby postihujú stále väčší počet stále mladších ľudí.

Jednoducho povedané, bez zápalu v tele nie je možné, aby sa cholesterol usadzoval na stenách tepien a spôsoboval ochorenie srdca a mŕtvicu. Bez zápalov by sa pohyboval voľne telom, ako to príroda zamýšľala. Sú to zápaly, kvôli ktorým sa cholesterol usádza.

Zápal nie je nič komplikované – je to jednoducho prirodzená ochrana tela pred nepriateľmi, ako sú baktérie, toxíny alebo vírusy. Zápal je vo svojej funkcii ochrany tela pred týmito bakteriálnymi a vírusovými votrelcami dokonalý. Pokiaľ však telo neustále vystavujeme zraneniam toxínov alebo potravou, ku ktorej príjmu nie je uspôsobené, dôjde k niečomu, čomu sa hovorí chronický zápal. Chronický zápal je presne tak škodlivý, ako je akútny zápal prospešný.

Ktorý rozumný človek by sa vedome vystavoval potravinám a iným látkam, o ktorých vie, že mu poškodzujú telo? Dobre, možno fajčiari, ale tí sa k tomu aspoň rozhodujú dobrovoľne.

My ostatní sme sa jednoducho držali odporúčanej stravy, obsahujúcej nízke množstvo tukov a vysoké množstvo polynenasýtených olejov a sacharidov, ani čo by sme tušili, že si tým permanentne poškodzujeme tepny. Toto opakované poškodzovanie vedie ku vzniku chronických zápalov smerujúcich k ochoreniam srdca, mŕtviciam, cukrovke a obezite. Ešte raz to zopakujem. Nízkotučná diéta, ktorú nám po roky odporúčala lekárska veda, spôsobuje poranenie a zápaly tepien.

Čo je najväčším vinníkom chronických zápalov?

Odpoveď je jednoduchá: je to

prebytok jednoduchých vysoko spracovaných sacharidov (cukor, múka a všetky produkty, ktoré sú z nich vyrobené) a

+  nadmerná konzumácia rastlinných olejov omega-6, ako sú sójový, kukuričný a slnečnicový, ktoré sa nachádzajú v mnohých spracovaných potravinách.

Predstavte si na chvíľu, že si drsnou kefkou opakovane prechádzate po koži, dokiaľ nezčervenie  a takmer nezačne krvácať. Povedzme, že to budete robiť niekoľkokrát denne po dobu piatich rokov. Pokiaľ dokážete znášať bolestivé kartáčovanie, budete mať nakoniec na koži krvácajúcu, opuchnutú infikovanú oblasť, ktorej stav sa bude s každým ďalším kartáčovaním zhoršovať. To je dobrý spôsob, ako si predstaviť proces zápalu, ktorý vám možno práve teraz prebieha v tele.

Nezáleží na tom, kde k zápalu dôjde, či vo vnútri alebo na povrchu vášho tela, ide vždy o to isté. Nahliadol som do tisícov a tisícov tepien. Chorá tepna vyzerá, akoby niekto zobral kefu – kartáč a opakovane rozdieral jej steny. Potraviny, ktoré jeme, niekoľkokrát denne vytvárajú drobné poranenia, na nich telo opakovane odpovedá tvorbou zápalov.

Hoci máme radi sladkú šišku, telo na ňu odpovedá poplachom, akoby dorazil nepriateľ vyhlasujúci vojnu. Potraviny plné cukru a jednoduchých sacharidov alebo spracované s olejmi omega-6, aby vydržali dlhšie v regáloch supermarketov, sú už dlho základom našej stravy. A tieto potraviny pomaly otrávia každého.

 

Ako vedie zjedenie obyčajnej šišky k tvorbe zápalov a ochorení?

 Predstavte si, že si na klávesnicu vylejete sladký sirup a získate predstavu o tom, čo sa stane s vašimi bunkami. Keď zjeme jednoduchý sacharid, ako cukor, hladina cukru v krvi rýchle vzrastie. Ako odpoveď začne pankreas vylučovať inzulín, aby presunul cukor do buniek, kde bude uskladnený ako zásoba energie. Pokiaľ sú bunky plné a ďalšiu glukózu nepotrebujú, neprijmú ju.

Akonáhle plné bunky extra glukózu odmietajú, hladina cukru v krvi vzrastie, čo vedie k ďalšej produkcii inzulínu, a cukor je premenený na tuk a uskladnený v tukových tkanivách.

Čo má toto všetko spoločného so zápalmi? Hladina cukru v krvi je udržovaná vo veľmi úzkom rozsahu. Nadbytočné molekuly cukru sa totiž viažu na rôzne bielkoviny, ktoré potom poškodzujú steny tepien. Opakované poškodenia vedú k tvorbe zápalov. Keď si niekoľkokrát denne zvýšime hladinu cukru v krvi, je to to isté, ako by ste rozdierali citlivú výstelku svojich tepien kartáčom.

I keď to nevidíte, buďte si istí, že k tomu dochádza. V priebehu dvadsaťpäť rokov som videl viac než 5000 pacientov a všetci mali jedno spoločné – zápaly v tepnách.

Vráťme sa ku šiške. Táto nevinne vyzerajúca dobrota obsahuje nielen cukor, ale bola upečená v jednom z mnohých omega-6 olejov, napríklad v sójovom. Čípsy a hranolky sa smažia v sójovom oleji. Polotovary sú vyrábané s omega-6 olejmi, aby sa predĺžila ich životnosť v supermarketoch. Hoci omega-6 oleje patria medzi esenciálne – sú súčasťou každej bunkovej steny, ktorá kontroluje výmenu látok medzi vnútrom bunky a okolím – musí byť konzumovaný v správnom pomere k olejom omega-3.

Pokiaľ sa táto rovnováha posunie v prospech prílišnej konzumácie olejov omega-6, produkujú bunkové membrány blokovacie chemikálie, tzv. cytokíny, ktoré priamo spôsobujú zápaly. Dnešná strava obsahuje extrémny nepomer týchto olejov. Táto nerovnováha sa pohybuje medzi 15:1 až do 30:1 v prospech omega-6. To znamená obrovské množstvo cytokínov vyvolávajících zápaly. Optimálny zdravý pomer by mal byť 3:1.

Aby to bolo ešte horšie, nadbytočná váha, ktorú sebou vďaka týmto potravinám nosíte, vedie k tvorbe preplnených tukových buniek produkujúcich veľké množstvo pre-zápalových chemikálií, ktoré poškodenia spôsobené vysokou hladinou cukru v krvi ďalej zhoršujú. Proces, ktorý začal šiškou, sa premení v začarovaný kruh, ktorý vedie k ochoreniam srdca, vysokému krvnému tlaku, cukrovke a nakoniec Alzheimerovej chorobe.

Nemožno ujsť pred skutočnosťou, že čím viac konzumujeme pripravených a spracovaných potravín, tým viac si každodenne pridávame k zápalom. Metabolizmus ľudského tela nie je navrhnutý k spracovaniu potravín plných cukrov a olejov omega-6.

Existuje len jediný spôsob, akým zápaly odstrániť, a tým je návrat k potravinám bližším prírodnému stavu. K budovaniu svaloviny potrebujete viac bielkovín. Vyberajte veľmi komplexné sacharidy, ako napríklad ovocie a zeleninu. Obmedzte alebo eliminujte oleje omega-6 ako kukuričný a sójový a spracované potraviny, ktoré ich obsahujú. Jedna lyžica kukuričného oleja obsahuje 7,280 miligramov omega-6. Sójový ho obsahuje 6,940 mg. Používajte namiesto nich olivový olej alebo maslo z mlieka kráv živených trávou.

Živočíšne tuky obsahujú menej než 20% omega-6 a sú omnoho menej zápalotvorné, než údajne zdravé rastlinné oleje. Zabudnite na „vedecké fakty“, ktoré vám tak dlho vtĺkali do hlavy. V skutočnosti neexistujú vôbec žiadne vedecké fakty, podľa ktorých nasýtené rastlinné tuky spôsobujú ochorenie srdca. Vedecké fakty, podľa ktorých nasýtené tuky zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi, sú taktiež veľmi slabé. A pretože dnes už vieme, že cholesterol nie je príčinou ochorení srdca, sú obavy zo saturovaných tukov ešte absurdnejšie.

„Cholesterolová teória“ prišla s odporúčaním  jesť potraviny bez tukov alebo nízkotučné, a to potom viedlo k vzniku „potravín“, ktoré teraz spôsobujú epidémiu zápalov. Odporučením, aby sa ľudia vyhýbali saturovaným tukom a uprednostňovali potraviny s vysokým obsahom olejov omega-6, urobila medicína obrovskú chybu. Dnes tu máme epidémiu zápalov tepien, vedúcich k ochoreniam srdca a napomáhajúcim ďalším tichým zabijakom.

Čo môžete urobiť?

Dajte prednosť skutočným organickým potravinám, ktoré ešte jedla vaša babička a vyhnite sa tým, ktoré vaše matka nosila či nosí z regálov supermarketu, plných polotovarov. Elimináciou zápalotvorných potravín a pridaním esenciálnych živín z nespracovaných potravín môžete napraviť poškodenie tepien spôsobené dnešnou typickou stravou.

Zdroj: http://www.totalhealthbreakthroughs.com/2009/02/heart-surgeon-admits-huge-mistake/

One Response to Veľká cholesterolová lož

  1. Podme diskutovať píše:

    Mám 69 rokov, keď mi pred 4 rokmi po akútnom prepuknutí zistili zvýšený tlak, namerali aj cholesterol 7,3. Po vcelku jednoduchej liečbe TK spadla hodnota cholesterolu na 3,6. Pripisoval som to dietetickej strave, hlavne odbúraní masla, ktoré som si doprial na raňajky či večeru veľmi často, takmer denne. Dodnes sa okolo regálov s maslom pohybujem ako indián na bojovom chodníku. Doteraz mi iné problémy so srdcom či cievami nikde nediagnostikovali. V článku uvedené informácie sú poriadnym zvratom a argument proti omega 6 vyzerá veľmi presvedčivo.To ma môže viesť k prehodnoteniu môjho vzťahu k maslu ale ďalej ma nič vhodné nenapadá. Všeobecne tuky dnes už nemusím … Len by ma zaujímal pri tom, čo článok uvádza, vzťah stavu ciev a úrovne prekyselenia organizmu v dôsledku stravovacích návykov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *