Aztékovia si jedinečné účinky sladkovodnej riasy spiruliny vážili natoľko, že ju využívali ako platidlo. Dlhé roky sa všetko, čo sa týkalo Spiruliny, udržiavalo v prísnej tajnosti. Tento produkt bol určený výlučne na podporu fyzického stavu straníckej a štátnej elity. Zvláštne zmesi, ktoré obsahovali spirulinu, sa pridávali do stravovacej dávky kozmonautov a významných športovcov.
Dnes Svetová zdravotnícka organizácia potvrdzuje, že tento jednobunkový organizmus predbehne obsahom živín väčšinu potravín i doplnkov stravy. Je tak bohatá na živiny že 1g riasy ich obsahuje toľko ako celý kilogram zeleniny a preto pomáha zaistiť, aby organizmu behom redukčnej diéty nechýbali.
Zvláštnosťou spiruliny je to, že je vypestovaná v prírodných podmienkach a nedá sa pestovať v špeciálnych skleníkoch. V súčasnosti na Zemi zostali len tri jazerá, kde sa nachádza divo rastúca spirulina : v Afrike je to jazero Čad, v Južnej Amerike jazero Teskoko a v Číne v provincii Juňnaň jazero Czinchaj.
Bio Spirulina napomáha odstrániť chronickú zápchu a plynatosť, podporuje tvorbu probiotických kultúr, ako sú lactobacillus a bifidobaktérie. Čistí tráviace ústrojenstvo a obnovuje zdravú črevnú mikroflóru. Je bohatým zdrojom chlorofylu, ktorý má výrazné detoxikačné vlastnosti. Pomáha z organizmu odstraňovať ťažké kovy, chemické toxíny a ďalšie jedovaté látky. Regeneruje pečeň a čistí krv. Pôsobí ako silný antioxidant.
V posledných rokoch sa tiež osvedčila predovšetkým ako veľmi účinný podporný prostriedok pri znižovaní váhy. Rýchlo sa vstrebáva a pritom zvyšuje hladinu cukru v krvi, čím pomáha obmedziť vysielanie signálov hladu do nášho mozgu. Obsiahnutý fenylalanín podporuje prenos nervových impulzov, a tým potláča nielen chuť do jedla (najmä na sladké), ale i celkovú hladinu energie. Spirulina ako jeden z mála rastlinných zdrojov obsahuje vitamín B12. Chlorofyl, fykocyanín, železo, vitamín B12 a kyselina listová obsiahnuté v Spiruline podporujú zdravú krvotvorbu. Chróm pomáha efektívne využiť glukózu a prispieva k stabilizácii krvného cukru. Je to zelenomodrá 100% sladkovodná modro-zelená riasa obsahujúca vzácne fytonutrienty (rastlinné výživné látky), ktoré sa nenachádzajú v žiadnych iných zelených potravinách, ako napr. fykocyanin a sulfolipidy. Jej bunková stena nemá celulózu, čím je stráviteľná v ľudskom organizme na 85–95%. Patrí medzi potraviny s najvyšším obsahom proteínov (55-70%) s esenciálnymi, aj neesenciálnymi aminokyselinami (bez prítomnosti tuku a cholesterolu).
Obsahuje celý rad širokospektrálnych výživných látok:
Proteíny -bielkoviny, ktoré predstavujú 60-70 % zloženia vodnej rastliny. Ľahko sa vstrebávajú / až 65-80% /, sú základným stavebným materiálom buniek ľudského organizmu. Pri nedostatku bielkovín sa objavuje únava, chýba apetít, zaostávanie rastu, poruchy vo vodnej rovnováhe.
18 aminokyselín, z nich je 8 nenahraditeľných.
Vitamíny B1, B2, B5, B6, B9, B12, A, E, C, PP a ďalšie. Minerály železo, jód, kalcium, sodík, kálium, meď, horčík, mangán, zinok, fosfor, selén, chróm, vanádium.. Vanádium sa podieľa na uhľohydrátovej a tukovej výmene, spolu s chrómom zlepšuje inzulínovú výmenu, posilňuje produkovanie inzulínu. Selén ničí rakovinové bunky a spomaľuje proces starnutia organizmu.
Nukleové kyseliny / DNA a RNA /, plnia najvážnejšiu úlohu v ochrane a odovzdávaní genetických informácií.
Chlorofyl je zdrojom organického železa. Volajú ho aj zelenou krvou. Má detoxikačné vlastnosti, očisťuje krv od škodlivých látok a nečistôt.
Fermenty – urýchľujú látkovú výmenu v koži a hojenie rán, sú nevyhnutné pre trávenie potravy, stimuláciu činnosti veľkého mozgu, obnovu orgánov a tkanív. Každý orgán a tkanivo organizmu má svoju sieť fermentov, pretože jeden ferment aktivizuje len jeden biochemický proces. Fermenty sú veľmi citlivé na vysokú teplotu a pri nahrievaní sa ľahko narúšajú. Preto, aby organizmus získal chýbajúce množstvo fermentov, je potrebné jesť niektoré potraviny v surovom stave.
Polonenasýtené kyseliny Medzi nimi gama-linolenová kyselina, ktorá patrí ku kyselinám typu Omega 6. Znižuje krvný tlak, zúčastňuje sa na tukovej výmene, podporuje rozmnožovanie buniek, zvyšuje imunitu, zabraňuje zápalovým procesom a srdcovo-cievnym ochoreniam.
Fykocyanín – spomaľuje rast nádorových buniek a stimuluje imunitný systém.
Manitol, Analóg koenzýmu Q10, ktorý pretvára energiu z potravín v podobe ATF a rozdeľuje ju do každej bunky organizmu.
Použitie Bio Spiruliny
– detoxikuje organizmus, najmä pečeň a ľadviny
– posiluje imunitný systém proti vírusovým ochoreniam
– pomáha odstrániť chronicku zápchu a čistí tráviaci trakt
– pôsobí ako probiotikum, podporuje tvorbu laktobacilov a bifidobaktérií
– pri liečbe anémie podporuje zvýšenie hladiny hemoglobínu
– pomáha pri obrane proti nádorovým ochoreniam
– pri liečbe podvýživy a hypovitaminózy, k odstráneniu nutričných deficitov
– využitie vysokej výživnej hodnoty v detskej výžive
– pri liečbe kardiovaskulárnych ochorení, hypocholesterolemický účinok
– podpora kožného metabolizmu, hojenie rán a vredov
Spirulina je najbohatším zdrojom beta-karoténu, ktorý má značné terapeutické účinky, včítane schopnosti znižovať sérum cholesterolu.
Najvýznamnejším farbivom v spiruline je fykocyanín. Tento proteinový komplex tvorí približne 15% celej hmotnosti. Fykocyanin má výrazné antioxidačné, protizápalové a antikarcinogénne účinky. Ovplyvňuje tvorbu kmeňových buniek v kostnej dreni. Výrazne prispieva k stimulácií imunitného systému, znižuje toxicitu v ľadvinách a má všestranné využitie pri liečbe dysfunkcie ľadvín.
Spirulina má vysoký obsah chlorofylu, ktorý má výrazné čistiace a detoxikačné účinky. Pomáha z organizmu odstraňovať ťažké kovy, chemické toxíny a ďalšie jedovaté látky. Regeneruje pečeň, podporuje kožný metabolizmus, hojenie rán a vredov. Spoločne s fykocyaninom, železom, vitamínom B12 a kyselinou listovou výrazne podporujú zdravú krvotvorbu.
Spirulina obsahuje komplex niekoľkých karotenoidov bohatých na anti-oxidanty. Beta karotén je zo všetkých karotenoidov najznámejší a komplex rozličných karotenoidov je omnoho efektívnejší než izolovaný syntetický beta karotén vo forme vitamínových prípravkov.
Spirulina je jedným z najbohatších zdrojov železa, ktoré má zásadnú úlohu pri tvorbe hemoglobínu a zdravého imunitného systému. Obsah železa v Spiruline je niekoľkonásobne vyšší než v ostatných potravinách a jeho vstrebateľnosť je podstatne vyššia než u syntetických doplnkov železa.
Obsahuje aj veľké množstvo vápnika, ktorého je všeobecne vo výžive menej a horčík v Spiruline uľahčuje absorpciu vápnika.
Chróm v Spiruline pomáha efektívne využiť glukózu a prispieva k stabilizácií krvného cukru.
Esenciálne mastné nenasýtené kyseliny– Spirulina obsahuje kyselinu gama-linolenovú (GLA) a kyselinu linolovú. Znižujú hladinu LDL cholesterolu, priaznivo pôsobia pri predmenštruačnom syndróme, menopauze a pomáhajú pri kožných ťažkostiach ako sú akné a ekzémy.
Súčasťou lipidov v Spiruline sú aj vzácne glykolipidy a sulfolipidy, ktoré sú mimoriadne aktívne proti vírusovým ochoreniam. Podľa vedeckých výskumov potlačujú vírus HIV-1 a HIV-2, herpes vírus a ďalšie vírusy spôsobujúce deficit imunity.
Spirulina obsahuje radu enzýmov, ktoré pomáhajú neutralizovať škodlivé účinky voľných radikálov. Poškodzovanie organizmu voľnými radikálmi je jednou z hlavných príčin ochorení spojených so starnutím organizmu.
Polysacharidy v Spiruline sú v organizme ľahko a rýchle vstrebateľné, majú nízky glykemický index. Posilňujú imunitný systém, podporujú tvorbu T-buniek, makrofágov a stimulujú fagocytózu.
Doporučené dávkovanie tablety: 3× denne 2–4 tabliet minimálne 15 minút pred jedlom, zapiť pohárom vody. U podvýživy je vhodnejšie užívať Bio Spirulinu s jedlom. Pre nízky obsah sacharidov (15-25%) a lipidov (5%) je vhodným potravinovým doplnkom s minimom kalórií (10g /10kalórií).
Doporučené dávkovanie prášok:
1 vrchovatú čajovú lyžičku (3-4g) spiruliny zmiešajte s vodou, 1 alebo 2 x denne. V ideálnom prípade – 30 minút pred jedlom.
Pri ochorení je možné užívanie zvýšiť na 10-20 gramov / deň. Športovci by mohli užívať až 50-60 gramov denne.
Opatrne u chorých na obličky a v tých prípadoch, keď bolo odporúčané ohraničenie bielkovín v jedle. Nedoporučuje sa pri akútnych žalúdočno-črevných ochoreniach.
V posledných rokoch bolo vykonané množstvo klinických štúdií, ktoré dokumentujú široké použitie Spiruliny v prevencii a liečbe celej rady ochorení. Spirulina dodáva telu kompletné živiny a energiu a vyčistí ho celkom prirodzeným spôsobom. Aj konzumácia malého množstva tejto koncentrovanej potraviny denne, výrazne prospeje vášmu zdraviu.
Zdroj: http://www.naturalnews.com/