Doprajte si citrusové ovocie

-Skvele chutí a chráni vás pred rakovinou-

Doprajte si citrusové ovocie

Sú chutné, šťavnaté, plné vitamínov a v obchodoch bežne dostupné! Citrusové ovocie tvorí dnes už bežnú súčasť stravovania každej modernej rodiny. Okrem toho že dodávajú nášmu telu energiu a celú paletu vitamínov, pomáhajú mu v prevencii pred zákernou rakovinou. Každodenná konzumácia tropického ovocia robí pre vaše zdravie väčšiu službu, ako ste si doteraz mysleli.

Pôsobia priamo na rakovinové bunky

Tropické citrusy, ktoré sa ku nám musia dovážať z exotických krajín, majú pri prevencii rakoviny dokonca zásadný význam. Pôsobia totiž priamo na rakovinové bunky a posilňujú tiež protirakovinový potenciál iných látok, ktoré prijímame v ďalšej potrave.

Ak ste doteraz týmto druhom ovocia odolávali, alebo ste ich z rozličných dôvodov ignorovali, možno by ste sa mali zamyslieť a obohatiť si nimi svoj jedálniček. Vaše zdravie sa vám za to určite poďakuje.

Pôsobia priamo na rakovinové bunky

Tropické citrusy, ktoré sa ku nám musia dovážať z exotických krajín, majú pri prevencii rakoviny dokonca zásadný význam. Pôsobia totiž priamo na rakovinové bunky a posilňujú tiež protirakovinový potenciál iných látok, ktoré prijímame v ďalšej potrave.

Ak ste doteraz týmto druhom ovocia odolávali, alebo ste ich z rozličných dôvodov ignorovali, možno by ste sa mali zamyslieť a obohatiť si nimi svoj jedálniček. Vaše zdravie sa vám za to určite poďakuje.

Aké druhy citrusov nás ochránia:

  • Citróny – obsahujú veľké množstvá sodíka, draslíka, vápnika a vitamínu C. Jeho kyslosť pôsobí proti prekysleniu organizmu. Lieči, pôsobí ako prevencia proti infekciám, má antibakteriálne, antimykotické a antimikrobiálne účinky, pomáha pri nervozite, aj srdcovo-cievnych chorobách.
  • Limetky – obsahujú množstvo antioxidantov a vitamíny B a C. Pôsobia ako prevencia pred aterosklerózou, ochránia pre trombózou a paradentózou, pomáhajú pri hemoroidoch. Posilňujú imunitu.
  • Pomaranče – obsahujú antioxidanty, selén, draslík, kyselinu listovú, kálium, magnézium a vitamín C, ktorý je potrebný na dobrú imunitu organizmu. Okrem protirakovinových účinkov, prečisťuje organizmus a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
  • Grapefruity – obsahujú veľké množstvo betakaroténu a vitamínu C. Betakarotén si naše telo premieňa na vitamín A, ktorý mu pomáha uchovávať si mladistvý vzhľad, chráni pokožku pred slnečnými lúčmi a chráni pred infekciami.
  • Mandarínky – obsahujú vlákninu, vitamíny, minerálne látky – fosfor, draslík, horčík, vápnik a karotény. Chránia organizmus pred cukrovkou, srdcovo-cievnymi, onkologickými ochoreniami, znižujú hladinu cholesterolu v krvi a zvyšujú imunitu.

Céčko nie je len v citrusoch:

Väčšina ľudí si stále myslí, že vitamín C sa nachádza najmä v citrusovom ovocí. Hoci citrusové ovocie skutočne obsahuje C-čko, niektoré iné potraviny ho majú oveľa viac.

Zelenina
Mnoho druhov zeleniny obsahuje viac C-čka ako citrusové ovocie. Patria sem napríklad čili papričky. Obzvlášť vysoký obsah vitamínu C (viac ako 100mg v jedinom kuse) majú čili papričky červenej a zelenej farby. No pre ich pikantnosť sa konzumujú v menšom množstve. Paprika je tiež bohatým zdrojom C-čka. Obsah tohto vitamínu sa ale líši podľa farby papriky – favoritom je v tomto smere žltá paprika. Ďalším zeleninovým zdrojom vitamínu C sú paradajky a to aj v sušenom stave a tiež napríklad tmavá listová zelenina, najmä kel (asi 120mg na 100g v surovom stave). Brokolica či petržlen vám takisto posilnia imunitu vďaka značnému obsahu C-čka, ktorý je stále vyšší než v citrusoch.

Ovocie
Medzi ovocie s najvyšším obsahom C-čka vôbec patrí Camu Camu a ešte viac tohto vitamínu vám dodá slivka Kakadu (alebo tiež kozia slivka). Pozoruhodný obsah vitamínu má potom napríklad višňa (acerola)  – v 100g je ho až 1677g.

camu camu

camu camu

Iné zdroje
Šípky sú u nás rozšírené a asi každý ich dobre pozná. Používajú sa na prípravu čajov, sirupov či džemov a ďalších pochutín.  Niet sa čo čudovať, veď šípky sú vzácne pre svoj vysoký obsah vitamínu C a ďalších dôležitých látok. V 100g šípok je vyše 400mg vitamínu C. Aj rôzne vňate ako kôpor, zelerová či petržlenová vňať vám dodajú dostatok C-čka, takže je rozumné si ich (najlepšie) čerstvé pridávať do polievok, šalátov či iných jedál. Výnimočným zdrojom C-čka je aj rakytník rešetliakový, ktorý sa u nás často užíva vo forme sirupu alebo šťavy, prípadne ako prášok.

 

Toto je niekoľko príkladov naozaj výnimočných zdrojov vitamínu C. Tento vitamín si naše telo nevie vytvárať a preto ho potrebuje dodávať z vonkajších zdrojov. Je potrebný nielen pre správne fungovanie obranyschopnosti nášho organizmu, ale má mnoho ďalších funkcií.
Vitamín C je najlepšie dodávať práve stravou, no v prípade chorôb alebo oslabeného organizmu, si môžeme pomôcť aj vitamínovými doplnkami. Voliť by sme mali vitamínové doplnky s výťažkami z ovocia, bez umelých sladidiel či farbív.

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *