Diétujte s pravou čokoládou.
AKO BIO ČOKOLÁDA PROSPIEVA ZDRAVIU?
Milovníci čokolády nedajú na sladkú závislosť dopustiť. Lahodné kúsky rozplývajíce sa na jazyku sú návykovou drogou, ktorá rozjasní nejeden náročný deň. Len kvalitná čokoláda a kakao podporujú pocit šťastia, zabraňujú kardiovarkulárnymo choreniam a prospievajú kráse. Komerčné čoklolády totiž miesto zdraviu prospešných ingrediencií obsahujú množstvo cukrov a tukov. Naučte sa rozoznať kvalitu!
Možno to znie neuveriteľne, no slasť z čokolády môže byť aj zdraviu prospešná. Taká organická tyčinka s čokoládovými kúskami má plnú chuť, výraznú arómu, prísun potrebnej energie a pritom nezaťažuje organizmus ako tradičná konzumná pochúťka. Výnimočné bio zloženie ju radí medzi zdravé varianty, pričom má identickú chuť ako iná hriešna sladkosť. „Všetka čokoláda sa vyrába z kakaových bôbov, ktoré si spracovaním za studena (RAW) uchovávajú vitamíny, minerály a antioxidanty,“ vysvetľuje Ing. Martin Obert z organicshop.sk.
Kvalita prospieva telu i duchu
Kakaové bôby v skutočnosti obsahujú až štyrikrát väčšie množstvo antioxidantov, ako obsahuje zelený čaj. Kakao stimuluje sekréciu endorfínov navodzujúcich príjemný pocit a je plné rovnakého fenyletylamínu, ktorý sa vytvára v mozgu v čase našej zamilovanosti. Kakaové bôby sú bohaté na základné minerály vrátane horčíka, síry, vápnika, železa, zinku, medi a draslíka. Prírodná síra je pritom synonymom minerálu krásy!
„Ak chcete plne ťažiť z čokolády a jej širokého spektra výživných látok, jedzte takú čokoládu (kakaové bôby, kakaový prášok, raw kakaovú pastu či maslo), ktorá sa čo najviac približuje prirodzenej podobe kakaových bôbov. Najlepšie sú celé alebo drvené kakaové bôby,“ radí odborník a prízvukuje, že komerčne spracovaná čokoláda neposkytuje pre organizmus žiadne z menovaných benefitov.
Tradičná čokoláda vs. BIO
Zelené potraviny a BIO zloženie nie sú výmyslom dnešnej doby. Ukazujú, ako je strava dôležitá pre naše zdravie a psychiku, predstavujú dôležitý faktor našich nálad, pocitov a vyžarovania. „Lacné čokolády obsahujú zbytočné množstvo cukru a tukov. Optimálny obsah kakaa v čokoládových výrobkoch je okolo 50-60% až 70%, kedy je obsah cukru v čokoláde oveľa nižší,“ upozorňuje Obert, ktorý sa zdravému spôsobu stravovania venuje viac ako 18 rokov. Kakaové maslo na rozdiel od tukov nezvyšuje cholesterol v krvi a práve vďaka nemu je čokoláda lahodná a príjemne sa rozpúšťa.
Zdravú čokoládu môžete aj pri diéte
Pravá čokoláda nie je sladká, ako jej lacnejšie napodobeniny, pri ktorých sa výrobcovia snažia chuť kakaa nahradiť cukrom. „Ak si strážite váhu, pri tabuľkových čokoládach si všímajte ingrediencie na obale. Nemalo by medzi nimi chýbať kakaové maslo, kakaová hmota, vanilka, prípadne lecitín a nepatrné množstvo nerafinovaného trstinového cukru,“ vymenúva skúsený odborník z organicshop.sk. Pravá čokoláda sa láme ostrejšie, nemrví sa, má hladký povrch, nádherne vonia a jej chuť zostáva dlhšie v ústach.
Účinky čokolády poznali už Olmékovia aj Mayovia
Čokoládu možno považovať za jeden z najlepších objavov na svete. Tajomstvo jej účinkov poznali už Olmékovia, avšak až Mayovia začali sušené a mleté bôby miešať s horúcou vodou a používali ich ako menu. Aztékovia verili, že v kakau je obsiahnutý duch Boha a od tradičného nápoja očakávali prísun energie i potencie. V dnešnej dobe je čokoláda vysoko cenená v kozmetike a potravinárskom priemysle. Skvelú chuť, vôňu vzdialených krajín a výnimočný gurmánsky zážitok v zdravom balení nájdete na www.organicshop.sk.