Chia má veľmi dlhú históriu ako ľudská potravina.
Prvé zmienky o jej pestovaní siahajú až do doby starých Aztékov. V roku 2600 pred naším letopočtom, amarant, fazuľa, Chia a kukurica vytvárali hlavné zložky jedálnička Aztékov ako aj Májov, v čase keď sa k nim doplavil Kolumbus. V Mexiku, Strednej a Severnej Amerike veľa ľudí stále používa túto potravinu. Miešajú si nápoj “chia fresca”, ktorý s obľubou pijú a dodáva im energiu. Chia je veľmi obľúbená u športovcov a hlavne bežcov, vďaka tomu, že reguluje metabolizmus cukrov. Udržuje vyrovnanú hladinu cukrov v krvi.
Chia je trvalá a k prostrediu priateľská potravina. Lístky obsahujú vysoký pomer oleja, ktorý je zároveň veľmi účinným repelentom proti hmyzu. Vďaka tomu nie sú nutné žiadne pesticídy pri jej pestovaní.
Prírodný zdroj omega 3 a 6 mastných kyselín
Chia Semená sú prírodným zdrojom omega 3 mastných kyselín.
Chia je najbohatším rastlinným zdrojom omega-3 mastných kyselín. Je výborným produktom použiteľným v ďalších jedlách, medikamentoch alebo doplnkoch výživy. Stabilita omega-3 mastných kyselín obsiahnutých v Chia semienkach rastie vďaka prírodnému obsahu antioxidantov, ktoré majú tieto semienka. Oxidácia lipidov v jedle je totižto vždy jednou z dôležitých otázok, ktoré si kladú užívatelia ako aj výrobcovia rôznych potravín.
Ak nie je kontrolovaná, môže spôsobovať rôzne pachute – napr. rybaciu a vďaka tomuto javu, vytvárať podmienky pre choroby ako sú rakovina, kardiovaskulárne choroby, katarakty, problémy s imunitou alebo dokonca zníženie funkčnosti mozgu.. Prírodné antioxidanty obsiahnuté v Chia semenách, im tak dávajú obrovskú výhodu, ak ich máme porovnať s rôznymi inými zdrojmi omega 3 mastných kyselín.
Ak je Chia použitá ako zdroj omega 3 mastných kyselín, nie je potrebné dodatočné pridávanie umelých antioxidantov ako je napr. vitamín E. Vitamín E totižto znižuje ochranný efekt kardiovaskulárnych liekov a v podstate podporuje oxidáciu, ak sa užíva vo veľkých množstvách.
Ak pridáme Chiu do jedla našich domácich miláčikov, výsledok bude taký, že dôjde k dramatickému poklesu saturovaných tučných kyselín obsiahnutých v produktoch pre zvieratká. Táto redukcia je výrazne vyššia ako tá, ktorú možno nájsť pri tvorbe rybích produktov (látky ktoré sú pridávané do nich) alebo v ľanovom semienku.
Jedenie saturovaných tučných kyselín je spájané s kardiovaskulárnymi chorobami, hlavne ich vplyvom na tzv LDL lipoprotein cholesterol v krvi. Rozdiel medzi Chia a ostatnými zdrojmi omega-3 mastných kyselín je veľmi dôležitý hlavne, ak sa použije na obchodné účely.
Vajíčka od sliepok, ktoré sú dokrmované aj Chia semienkami, obsahujú skoro toľko α-linoleovej mastnej kyseliny ako tej, ktorá je obsiahnutá v ľudskom mlieku. Ak pridáme do diéty vysoké množstvá Chia semien, α-linoleové predľženie a desaturácia sú oneskorené a množstvo tzv. DHA (veľmi nestabilná kyselina) v jedle ostane konštantné. Toto znamená, že ak sú pridané ďalšie množstvá omega-3 mastných kyselín do potravy sliepok, tak sa ukladajú ako α-linoleová mastná kyselina. Toto metabolické chovanie, spolu s vysokou antioxidačnou schopnosťou Chia semien a škoricových zlúčenín, dovolí sliepkam produkovať vajíčka, ktoré majú väčšiu stabilitu voči oxidácii ako sú bežné vajíčka obsahujúce vysoký obsah DHA.
Prehistorické kolumbijské kódexy odhaľujú, že až 4000 ton Chia semien bolo vyplatených Aztéckej ríši..
Chia neobsahuje cholesterol. Toto je hlavný rozdiel oproti rybacím produktom z ktorých všetky obsahujú isté množstvá cholesterolu. Pre ľudí, ktorí sú si vedomí toho čo jedia, tak Chia semienka majú veľkú výhodu oproti produktom z rýb.
Chia môže byť skladovaná roky bez poškodenia chuti, vône alebo nutričnej hodnoty. Toto je ďalšou výhodou oproti morským a rybím produktom keďže rybí olej a rybie mäso, ako aj olej z rias si vyžadujú špeciálne baliace a skladovacie podmienky aby nedošlo k sebemenšiemu poškodeniu a zmenám v ich chuti a vôni.
Väčšina skupiny B – vitamínov
Vysoký obsah vitamínov a minerálov v prírodnom pomere
Chia Semená obsahujú veľké množstvo B vitamínov ako aj kalcia. Podľa objemu, jedna lyžica semienok obsahuje 2% B-2 (riboflavin), 13 % niacínu a 29% thiamínu, a stopy ostatných vitamínov skupiny B. V približne 100 gramoch Chia, je 600 miligramov kalcia, čo keď porovnávame s mliekom, tak toto obsahuje len 120 miligramov. To je 5 násobne viac vápnika ako v mlieku! (pričom v tom dnešnom mlieku ho teda moc nie je.. ďalším dobrým zdrojom vápnika je napr. mak).
Chia tiež obsahuje bór, ktorý je potrebný pre stavbu kostí. Keďže naša pôda je už značne vyčerpaná jednoducho sa nám nedostáva potrebné množstvo bóru a preto je potrebné ho dopĺňať z rôznych ďalších zdrojov. Bór je dôležitý pri metabolizme (spracovaní) kalcia, magnézia, mangánu a fosforu v kostiach a taktiež pre rast svalov. Bór môže aj zvyšovať hodnoty prírodného estrogénu. Okrem spomenutých vitamínov a minerálov Chia obsahuje aj potázium, zinok a meď.
Čo je ale veľkou výhodou týchto semienok, že telo ich veľmi ľahko trávi. Vonkajší obal semienka ja bohatý na tzv. mucilloidovú rozpustnú vlákninu (Chia obsahuje 5% rozpustnej vlákniny) a absorbuje vodu až do 12 a viac násobku svojej váhy. Keď sa zmieša s vodou alebo so žalúdočnými šťavami, vytvoria semienka gel, ktorý je fyzickou bariérou medzi uhľohydrátmi a tráviacimi enzýmami, ktoré ich štiepia. Uhľohydráty sa potom trávia tak, že sa menia na glukózu (krvný cukor) vo veľmi ladnom a pomalom tempe. Pri tomto procese tak nie je potrebný žiadny inzulín, ktorý by mal znižovať krvný cukor v dôsledku bežného zvýšenia pri trávení. Vodo nasakovacia schopnosť tohto Chia gelu, tiež pomáha v hydratácii tela (snaží sa udržiavať vyplavovanie vody z tela smerom von) a tiež v udržovaní elektrolytickej rovnováhy.
Vysoký podiel vlákniny
Postupné uvoľňovanie energie..
Rozpustná vláknina, ktorú obsahuje Chia umožňuje postupné uvoľnenie energie z uhľohydrátov do krvi. Toto je presne opakom, stúpaním krvného cukru nasledovaného pádom, ktorý sa udeje, keď sa jedia jedlá s vysokým obsahom cukru, alebo jedlá z bieleho pečiva (obsahujú upravené uhľohydráty) a koncentrované osladzovadlá (ako kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy). Niektorí ľudia ani nevedia, ako vlastne vyzerá (resp. aký je pocit pri nej) normálna regulácia cukru v krvi (kvôli zlým diétám alebo problémom s hladinou cukru v krvi). Chia môže pomôcť upraviť hladinu cukru v krvi, hlavne pre jednotlivcov trpiacich pri konzumácii jedál v klasických diétách v našej precukrenej civilizácii..
Rozpustná vláknina v Chia (Hydrophilic Colloids) masívne nasáva vodu… čím udržiava elektrolytickú rovnováhu a hydratáciu vášho tela v normále. Chia semienka nasiaknu 12 (a viac!) krát vody než vážia. Ak konzumujete Chia semená, ktoré boli hydratované, dostávate do seba hydratovanú stravu, ktorá vás udrží hydratovaných aj niekoľko hodín! Je to tým, že ak Chiu ponoríte do vody, džúsu alebo zmixujete s jedlom, krásne sa napučí a tak vám dodá potrebné tekutiny resp, hydratuje vaše telo. Táto unikátna napučiavacia schopnosť ešte naviac obsahuje aj špeciálne vlastnosti ako zahusťovanie, ktoré môžte veľakrát využiť v kuchyni.. alebo hocikde kde budete potrebovať hydratovať . Voda je totižto najdôležitejšia tekutina v našich telách, preto hodnota Chia semien pri hydratácii je nevyčísliteľná, hlavne u aktívnych osôb, a môže spôsobiť obrovské rozdiely v tom, ako ste počas dňa hydratovaní, čo v konečnom dôsledku zlepší aj kvalitu vašeho života!
Zdravé oleje a rozpustná vláknina pracujú spoločne dodávajúc tak telu podporu a komfort… benefity na ktoré sa nesmie zabúdať! Ak zvážime, že väčšina Slovákov má nedostatok vlákniny a tiež esenciálnych mastných kyselín, Chia je správnou voľbou pre podporu lepšej očisty a prirodzenej detoxikácie tela..
Chia má 5x viac vápnika ako je v mlieku
Chia semienka obsahujú 5 násobok viac vápnika v porovnaní s mliekom (600mg v 100g chia & 120mg v 100g mlieka). Vápnik z Chia je ľahšie stráviteľný v tele ako vápnik z mlieka. Je to kvôli tomu, že Chia obsahuje minerál s názvom bór, ktorý sa správa ako katalyzátor pri trávení vápnika v tele.
Porovnanie ĽAN / CHIA
Matka príroda ochraňuje omega 3 mastné kyseliny v ľane pred znehodnotením tvrdým obalom= semienkom. Ak chceme využiť benefity ľanu, musíme semienko uvariť, alebo podrviť, alebo naklíčiť, alebo inak otvoriť, aby bolo prospešné pre náš tráviaci systém. Ak sa pri príprave nedostaneme do semienka, tak ľan prejde našim tráviacim systémom bez nejakého úžitku.
V prípade chia semienok sú omega 3 mastné kyseliny chránené prírodnými antioxidantmi obsiahnutými v semienkach. Môžeme zjesť celé semienko a získame všetky benefity omega 3 mastných kyselín, ako aj ostatné zložky tejto veľmi špeciálnej potraviny.
Používanie pomletých semienok:
Ľan – treba skonzumovať hneď po zomletí, inak stráca na hodnote.
Chia semienka sa nemusia skonzumovať hneď po zomletí, nestrácajú na hodnote
Chia semená, to je energia počas celého dňa
Chia pomáha udržiavať energiu počas celého dňa. Poskytuje tiež živiny a ponúka viacero zdravotných benefitov, ako je napr. budovanie tenkých svalových vlákien, podporovanie zdravia kardiovaskulárneho systému a stabilizáciu hladiny cukru v krvi. Zoznam týchto výhod pokračuje ešte ďalej.. Neobsahuje syntetické pesticídy, herbicídy a iné „ídy“..
Absorbcia cukru
Chia spomaľuje vplyv cukrov na tráviaci systém, ak sa konzumuje súčasne s cukrami. Chia gél vytvára fyzickú bariéru medzi sacharidmi a tráviacimi enzýmami, ktoré ich rozkladajú, čo spomaľuje premenu sacharidov na jednoduché cukry. Čo znamená, že energia z potravy sa uvoľňuje postupne a vedie k lepšiemu využitiu energie. To je jednoznačne veľkým prínosom aj pre diabetikov. Môžeme kombinovať Chia sa sladkou chuťou, ako je napríklad ovocná šťava a mať vyváženú hladinu cukrov v tele.
Pôvodní Američania žijúci na území dnešného Mexika a na juhozápade dnešných Spojených štátov, jedli tieto semienka už stáročia pred prvým príchodom Európanov na ich kontinent. Chia bola pestovaná už starými Aztékmi, kultúrou Mayov a ostatnými pôvodnými obyvateľmi Ameriky. Vo väčšine týchto kultúr bola Chia výnimočným jedlom a bola označovaná ako posvätná. Konzumovali ju pre získanie väčšej energie bežci, bojovníci alebo atléti.
Je zaujímavé, že Chia bola znovu objavená až po 500 rokoch.. A my máme teraz šancu opäť využívať jej unikátne zloženie a silu. Je v podstate ideálnou potravinou pre každého, samozrejme ako doplnok stravovania. Je ľahko použiteľná. A je výbornou čerstvou surovinou pre rôzne mixované nápoje alebo pečené jedlá, ktoré môžu byť pripravované na stovky spôsobov. Chia vytvára v kombinácii s tekutinou špecifický výživný gél alebo tzv. energizujúci super šejk, ktorý je jedlom sám o sebe!
Zvýšená psychická koncentrácia a pozornosť
Chia pomáha zvyšovať koncentráciu a náladu vďaka vysokému obsahu esenciálnych mastných kyselín, ktoré sú veľmi dôležité pri koncentrácii a ostatných mozgových aktivitách.
Mozog obsahuje najviac tukov zo všetkých orgánov v ľudskom tele – takmer dve tretiny jeho váhy je tvorený tukmi, v značnej časti ide práve o omega-3 a omega-6 nenasýtené mastné kyseliny.
Chudnutie z chia bez pocitu hladu..
Chudnutie bez škvŕkania v bruchu
Ľudia, ktorí snívajú, že ľahšie schudnú to nemajú vždy jednoduché. Pomocou Chia Semienok sa im tento sen môže splniť. Maličké, ale za to zdravé semienka Chia, môžu byť ochutené akokoľvek si želáte a po premene na želé hmotu, vás nasýtia aj na niekoľko hodín. Hlad je totižto jedným s najväčších nepriateľov pri chudnutí resp. zhadzovaní váhy a nechceli by ste s nim bojovať pomocou všelijakých nezdravých tabletiek na to aby ste ho zahnali.
Keď sa Chia semienko ocitne vo vode, vytvorí okolo seba gél a absorbuje až 8x viac vody. Čím napomáha hydratácii organizmu (udržiava vodu v tele). Zväčší svoj objem aj váhu. Tento gél je vytvorený z vody preto nemá žiadne kalórie. Vzniknutý gél z Chia semienok vyvolá pocit sýtosti, čo znamená, že vaše telo si myslí, že je nasýtené bez toho aby ste mu pridávali kalórie!