Majte sa na pozore!
Vytvorili sme infografiku s desiatimi najčastejšie geneticky modifikovanými (GMO) potravinami, ktorým by ste sa mali vyhnúť. Poradie je zvolené náhodne.
1) Paradajky
Čo? Paradajky? Áno, je to tak. Ide pravdepodobne o symbol GMO potravín, sú na trhu približne od roku 1994. Niektorí si stále myslia, že sú tieto modifikácie OK. Nová technika vyvinutá vedcami pre predĺženie doby spotreby zvyšuje túto dobu z 15 dní na skoro mesiac. Je toho dosiahnuté pomocou potlačenia dvoch nezymu (A-Man, B-hex), ktoré sa hromadia v priebehu procesu zrenia. Zástancovia tvrdia, že táto modifikácia zníži plytvanie a zvýši efektivitu, ale ide o proces, ktorý geneticky mení produkt a objavili sa správy, že niektoré zvieratá umreli krátko po zjedení týchto GMO paradajok.
2) Bavlna
Je zaradená medzi potraviny, pretože jej olej môže byť konzumovaný. Bavlna (najmä tá GMO Bt bavlna), ktorá je bežná v Indii a Číne, má škodlivé následky. Nedávny čínsky výskum zistil, že síce Bt bvlna zabíja bollworm bez použitia insekticídov, ale zároveň sa zvyšuje počet škodcov, ktoré poškodzujú iné plodiny. Navyše Bt bavlna stojí za vyčerpaním pôdnych živín, nižších poľnohospodárskych výnosov a má väčšie požiadavky na vodu.
3) Repka
Repka je pravdepodobne jedným z najviac zavádzajúcich „zdravých“ potravín. Repkový olej musí byť zo semien odstránený chemicky, potom dezodorizovaný a pozmenený, aby mohol byť využitý v potravinách. Ide o jednu z najviac chemicky upravených potravín v našej strave.
4) Aspartám
Umelé sladidlo, ktoré sa nachádza v mnohých produktoch. Bol objavený omylom v roku 1965 chemikom, ktorý testoval látku proti vredom. Niektoré záchvaty a dokonca smrť sú pripisovaná aspartámu.
5) Mliečne výrobky
Znepokojujúci počet (v USA až pätine) dojníc dostáva rastové hormóny na zvýšenie produkcie mlieka, a toto číslo rastie od tej doby, čo FDA v roku 1993 schválila geneticky upravený hovädzie rastový hormón známy ako rBGH alebo rbST. Hormón údajne zvyšuje produkciu mlieka o 5 až 15%, ale vedci vyjadrili obavy zo zvýšených hladín IGF-1 (inzulínový rastový faktr-1) z kráv, ktoré dostávajú onen rastový hormón, čo môže spôsobiť zvýšené riziko rakoviny hrubého čreva alebo prsníka.
6) Kukurica
Teraz je modifikovaná tak, aby sama vytvárala insekticíd, až polovica všetkých amerických fariem má GMO kukuricu od Monsanta. Doktori v Sherbrooke University Hospital v Quebecu objavili Bt toxín z GMO kukurice v krvi tehotných žien a ich bábätiek, rovnako tak ho našli aj v krvi žien, ktoré tehotné neboli.
7) Papája
GMO papája sa komerčne pestuje na Havaji už od roku 1999, je modifikovaná tak, aby odolala vírusu Papaya ringspot. Je povolená na konzumáciu v USA a Kanade. GMO papája sa nemôže dovážať predávať v Európskej únii.
8) Zemiaky
Favorit amerického škrobu, GMO zemiaky (najmä tie modifikované pomocou Bacillus thuringiensis var. Kurstaki Cry 1) boli dávané myšiam au týchto myší sa potom objavili toxíny v ich telách. Podľa Dr Nina V. Fedoroff Willaman a Evana Pugha, obaja sú z Pensylvánskej štátnej univerzity: „myši kŕmené GMO zemiakmi mali výrazne nižšej hmotnosti orgánov …“
9) Sója
Rovnako ako ďalšie potraviny, tak je aj sója upravená tak, aby odolala herbicídom. Sója je v sójovej múke, v tofu, v sójových nápojoch, v sójovom oleji a mnohých ďalších produktoch, obzvlášť v pečive a cukrovinky. Podľa jednej správy: „kŕmili sme dva roky tri generácie škrečkov GMO potravinami, obzvlášť GMO sójou, mali z toho devastujúce následky. Tretia generácia škrečkov stratila schopnosť reprodukcie. Tiež trpeli pomalším rastom a vysokou úmrtnosťou mláďat. “
10) Ryža
Najrozšírenejší zdroj škrobu v Ázii a USA. Bola geneticky modifikovaná, aby obsahovala vysoké množstvo vitamínu A. Ale napriek tomuto cieľu nie je v mnohých krajinách prijímaná. Čína napríklad pozastavila distribúciu GMO ryže v rámci svojich obchodných dodávok potravín kvôli rastúcim obavám o bezpečnosť.
Preklad článku Infographic unveiled: Top Ten GMO Foods to Avoid Eating
http://www.naturalnews.com/036063_GMOs_foods_infographics.html